ALKMAAR - Op papier de meest gunstige loting van de acht kwartfinalisten, maar op het gras van het AFAS-Stadion bleek de werkelijkheid anders. AZ is woensdagavond uitgeschakeld in de strijd om de KNVB-beker. NAC Breda, de nummer zes van de Keuken Kampioen Divisie, was in de kwartfinale met 1-3 te sterk voor de Alkmaarders.


AZ, de laatste jaren een voorname "cupfighter", begon weliswaar sterker met direct al een open kans voor Dani de Wit die de bal in het zijnet schoot. Na nog wat mogelijkheden raakte de thuisploeg halverwege de eerste helft de grip steeds meer kwijt. Ballen werden lukraak ingeleverd en de gasten vonden steeds vaker de vrije man. Zo had voormalig AZ-jeugdspeler Robin Schouten de openingstreffer op zijn schoen na goed voorbereidend werk van Stokkers, maar mikte hij net naast. Uiteindelijk stond Schouten wel aan de basis van de 0-1 toen hij de bal wist te bezorgen bij Mounir El Allouchi die via het been van Svensson raak schoot.

Stokkers kreeg direct na de rust een goede kans om deze score te verdubbelen, maar wist niet goed af te vuren na een corner. Toch kwam de 0-2 er nadat AZ in de aanval was, opnieuw slordig balverlies leed en Schouten vervolgens in een snelle counter Ouwejan te slim af was: Met een bijzonder fraaie treffer van pakweg 35 meter bracht Oussama Idrissi de spanning terug. AZ leek op weg naar de gelijkmaker, maar voerde de acties ook vaak te lang door in plaats van af te drukken. Vlak voor tijd werd men hier voor afgestraft toen invaller Noblejas met de derde Bredase treffer de Alkmaarse bekerdroom aan diggelen schoot.

AZ - NAC Breda 1-3 (0-1)
35. El Allouchi 0-1
60. Schouten 0-2
65. Idrissi 1-2
86. Noblejas 1-3