HEERENVEEN - Een oppermachtig AZ heeft zondag een soevereine zege behaald op het hoger geklasseerde SC Heerenveen. De ploeg van trainer Arne Slot was heer en meester in het lege Abe Lenstra Stadion en zegevierde met 0-3.

AZ speelde vanaf de eerste minuut in de hoogste versnelling waarbij de veelvuldig opkomende linksback Owen Wijndal weer een belangrijk wapen bleek. De dit seizoen uitstekende spelende Friezen kwamen er niet aan te pas en het vooraf gevreesde duo Veerman & Veerman werd nooit in stelling gebracht door het strak naar voren verdedigende AZ. De Alkmaarders hadden al een aantal kansen gehad toen een handsbal van Jan Paul van Hecke de ban brak. Aanvoerder Teun Koopmeiners die zijn vorige twee strafschoppen nog had gemist liep niet weg voor zijn verantwoordelijk en bleef vanaf elf meter koelbloedig. Nog voor de rust stond Wijndal aan de basis van de 0-2 die door Lucas Woudenberg ongelukkig achter de eigen doelman werd gewerkt.

SC Heerenveen dat in de eerste drie kwartier geen eenmaal op doel had geschoten zal ongetwijfeld aanvallende intenties hebben gehad voor de tweede helft, maar deze werden al snel de grond in geboord door de wederom sterk spelende Jesper Karlsson die keeper Mulder verraste in de korte hoek. Het was eigenlijk een wonder dat de score hierna niet verder opliep want daar had AZ wel degelijk de mogelijkheden voor. Het was de thuisploeg zelfs niet gegund om de eer nog te redden want in de slotfase mikte Van bergen nog op de paal.

Na een competitiestart met vijf gelijke spelen gevolgd door een corona-uitbraak lijkt het moraal bij AZ in ieder geval nog voldoende afwezig te zijn. 'We zijn zeker nog niet afgeschreven', erkende aanvoerder Koopmeiners na afloop voor de camera van FOX Sports.

SC Heerenveen - AZ 0-3 (0-2)
29. Koopmeiners (pen.) 0-1
41. Woudenberg (e.d.) 0-2
47. Karlsson 0-3