EGMOND AAN ZEE - Op zaterdag 27 en zondag 28 januari staat Egmond aan Zee en omgeving in het teken van de uitverkochte 19e editie van de Egmond Wandel Marathon. De deelnemerslimiet die was ingesteld om alle wandelaars voldoende ruimte op het parcours te geven, werd vanmiddag bereikt. Ruim 9.700 deelnemers gaan genieten van een van de mooie routes van 10,5, 15 en 21,1 km over het strand en door het Noordhollands Duinreservaat.


Vanuit Sporthal de Watertoren starten 7.500 wandelaars op zaterdag 27 januari aan de Zuidroute. Een dag later wandelen 5.500 deelnemers de Noordroute. Ruim 3.300 deelnemers hebben een weekendticket en wandelen op beide dagen van de Egmond Wandel Marathon mee. Naast Nederlandse deelnemers staan ook wandelaars uit onder meer Duitsland, België, Zwitserland en Italië aan de start in Egmond aan Zee.

Aangepaste routes

De routes van de Egmond Wandel Marathon zijn dit jaar iets anders dan voorgaande jaren. Als gevolg van de regenval is het grondwater in de duinen te hoog en dit heeft ervoor gezorgd dat veel wandelpaden niet begaanbaar zijn.

Voor de Zuidroute op zaterdag betekent dit dat de route over meer verharde paden loopt dan tijdens voorgaande edities. Deze wijziging heeft vooral invloed op de deelnemers die de 21,1 km wandelen. Voor de Noordroute op zondag heeft het overtollige water in het duingebied invloed op het parcours tussen Schoorl en Het Woud, waar voor andere paden gekozen wordt. Ook deze wandelpaden brengen de deelnemers door het Noordhollands Duinreservaat waar zij volop kunnen genieten van de mooie natuur en verrassende vergezichten.

De organisatie houdt het parcours de komende week nauwlettend in de gaten en brengt zo nodig nog wijzigingen aan om te zorgen dat alle wandelaars met droge voeten bij de finish kunnen komen.

Een zo klein mogelijke voetafdruk

Sportorganisatie Le Champion heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en de Egmond Wandel Marathon is, met routes over het strand en door het Noordhollands Duinreservaat, bij uitstek het evenement dat zich goed voor dit thema leent. Het doel van de Egmond Wandel Marathon is om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden en een bijdrage te leveren aan het behoud van de mooie natuur in de omgeving.

Zo is duinbeheerder PWN ook dit jaar als het officiële goede doel aan de Egmond Wandel Marathon verbonden. Dit jaar gebruikt PWN de bijdragen van deelnemers om zich in te zetten voor de konijnen in het Noordhollands Duinreservaat. Het doel is om een echte duinsoort terug te brengen en de natuur een handje te helpen.

Naast de vrijwillige bijdragen aan PWN en het doel van de organisatie om zelf zo duurzaam en ecologisch mogelijk te zijn, worden deelnemers gevraagd om zwerfafval van het strand en uit de duinen mee te nemen naar de finish. Daar kan het ingeleverd worden bij de eigenaren van Gejut uit Egmond aan Zee, die mooie kunstwerken maken van zwerfafval om aandacht te vragen voor milieuvervuiling.

In Sporthal de Watertoren staat gedurende het wandelweekend een afvalhub, waar wandelaars en bezoekers van de sporthal hun afval in moeten leveren. Door bij de afvalhub afval te scheiden kunnen er zoveel mogelijk afvalstromen apart worden ingezameld en kan er meer worden gerecycled.

Het hele weekend gezelligheid

Het wandelweekend begint al op vrijdag 26 januari in Sporthal de Watertoren. Hier kunnen deelnemers tussen 17.00 en 20.00 uur genieten van livemuziek en met een reservering aanschuiven bij de Boerenkoolmaaltijd, waar oer-Hollandse boerenkoolstamppot met rookworst wordt geserveerd. Ook op zaterdag 27 en zondag 28 januari wordt er in de sporthal voor livemuziek gezorgd en is de Wandel Expo met stands van verschillende exposanten voor iedereen gratis toegankelijk.