EGMOND AAN ZEE - Op zaterdag 21 en zondag 22 januari 2023 staat de 18e editie van de Egmond Wandel Marathon op de wandelagenda. Wandelliefhebbers komen van heinde en ver om te genieten van de prachtige omgeving van Egmond aan Zee. Om de rijke natuurgebieden waar doorheen gewandeld wordt zo goed mogelijk te beschermen, zet de organisatie extra stappen richting een duurzaam wandelevenement.

Sportorganisatie Le Champion heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en de Egmond Wandel Marathon is, met routes over het strand en door het Noordhollands Duinreservaat, bij uitstek het evenement dat zich goed voor dit thema leent. Het doel van de Egmond Wandel Marathon is om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Duurzame initiatieven


De afgelopen jaren heeft de Egmond Wandel Marathon de eerste stappen gezet richting een duurzaam wandelevenement en dit jaar zet de organisatie dat door. Zo worden er geen single use verpakkingen aangeboden, is het speciale wandelshirt gemaakt van gerecyclede petflessen en wordt evenementinformatie niet meer geprint, maar digitaal aangeboden op de website en in de Le Champion app.

Digitalisering


Het digitaliseren van evenementinformatie zorgt er grotendeels ook voor dat binnen het evenement nagenoeg al het drukwerk vervalt en daarmee niets meer per post verstuurd hoeft te worden. Deelnemers ontvangen alleen nog een fysieke stempelkaart die zij op de startlocatie ophalen. Dankzij deze milieuvriendelijke verandering hoeven ruim 13.000 enveloppen en brieven niet gedrukt en verstuurd te worden.

Opruimen van zwerfafval


Naast het doel van de Egmond Wandel Marathon om zelf zo duurzaam en ecologisch mogelijk te zijn, vraagt de organisatie deelnemers om zwerfafval van het strand en uit de duinen mee te nemen naar de finish. Daar kan het ingeleverd worden bij de eigenaren van Gejut uit Egmond aan Zee, die mooie kunstwerken maken van zwerfafval om aandacht te vragen voor milieuvervuiling.

Goede doel


De 4 verschillende routes lopen grotendeels over het strand en door het Noordhollands Duinreservaat, een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in ons land. Duinbeheerder PWN, het officiële goede doel van de Egmond Wandel Marathon, zet zich dagelijks in om de rijke flora en fauna in het duingebied te beschermen. Tijdens het wandelevenement faciliteert PWN speciale watertappunten bij de verzorgingsposten, waar wandelaars hun bidons kunnen vullen.

Deelnemers aan de Egmond Wandel Marathon kunnen bij hun inschrijving een vrijwillige donatie doen die ten goede komt aan PWN. Het uitgekozen project is het verbeteren en aantrekkelijker maken van het leefgebied van amfibieën in het Noordhollands Duinreservaat.

Inschrijven


Begin jij 2023 ook sportief? Wandel 10,5 of 21,1 km met ons mee over het strand en door de duinen. Het is nog tot 9 januari mogelijk om je in te schrijven voor de Egmond Wandel Marathon via www.egmondwandelmarathon.nl.