SCHOORL - Vandaag werd in Schoorl het Nederlands kampioenschap 10 km op de weg gelopen bij de Groet uit Schoorl Run. Het was de dertiende keer dat het NK gehouden werd in Schoorl. Bij de mannen ging de titel naar Richard Douma. Hij klokte een tijd van 28.45 minuten en schreef daarmee de titel op zijn naam. Overall werd de wedstrijd gewonnen door Mustefa Kedir in 28.38. De Zweedse Sarah Lathi kwam als eerste vrouw over de streep in 32.13. De Nederlandse titel ging bij de vrouwen naar Jacelyn Gruppen, zij liep net één seconde boven haar persoonlijke record (32.59).

Het snelle en bosrijke parcours van de Groet uit Schoorl Run is erg geliefd onder de Nederlandse atleten. Voor de heren klonk exact om 14.30 uur het startschot, de vrouwen volgden vijf minuten later. De wedstrijd werd vandaag laat beslist, de kopgroep bleef lang bij elkaar. De Belg Nicolas Schyns ging er snel vandoor, maar werd rond het 4- kilometerpunt teruggepakt. Vanaf dat moment werd de groep geleid door de Belgen Dorian Boulvin en Nicolas Schyns en de Ethiopier Mustefa Kedir. Filmon Tesfu, Richard Douma en Tom Hendrikse zaten vlak achter de internationale atleten. In de laatste kilometer loopt Kedir weg en schrijft de 44e editie op zijn naam. Douma en Tesfu zitten vlak achter elkaar als ze de Heereweg opdraaien. Douma heeft het sterkste eindschot en schrijft de titel op zijn naam (28.45), in zijn rug loopt Tesfu die als tweede over de finish komt in 28.46 en als derde Nederlander komt Nik Lemmink over de finish (28.48). Douma over zijn race:“Met een Nederlands kampioenschap wordt er altijd geracet, leuk omdat er ook buitenlandse atleten zijn die de wedstrijd wat harder maken. Ik heb de laatste meters bewust de rem erop gegooid en ben voor de sprint gegaan.”

Bij de vrouwen werd de wedstrijd snel beslist, na één kilometer kwamen Sarah Lathi en Maureen Koster op kop. Ko ster moest helaas na 4 km uitstappen, waardoor Lathi alleen door ging naar de finish. Jacelyn Gruppen kwam als eerste Nederlander over de finish en schreef daarmee het Nederlands kampioenschap op haar naam. Gevolgd door Anne Luijten in 33.05 en op de derde plek stond Veerle Bakker (33.13).

Het evenement was vroegtijdig uitverkocht, maar liefst 10.000 lopers stonden in Schoorl aan de start. Het eerste startschot klok vanmorgen voor de 300 kinderen van de Kids Run over 1.200 meter. Gevolgd door om 10.45 uur de ruim 5.000 deelnemers, die van start gingen op de 21,1 of 30 km. De 44e editie van de Groet uit Schoorl Run werd vandaag gelopen op een aangepast parcours. Organisator Le Champion besloot daar eerder deze week toe na de vele regenval eerder dit jaar. Het hoge grondwater maakte een aantal paden in de duinen onbegaanbaar. Uniek aan deze wijziging was dat er over 1,5 km onverharde paden gelopen werd. De 21,1 km werd gewonnen door Colin Bekers in 1.10.32, Stefan van den Broek werd tweede in 1.11.48 en als derde kwam Hessel Wijnja over de finish in 1.12.33. De 30 km werd vandaag met overmacht gewonnen door Roy Hoornweg in 1.34.56, op de tweede plaats eindigde Christiaan Bosselaar in 1.40.15 en als derde kwam Jan Petralia over de finish.

Opbrengst officiële goede doel: Staatsbosbeheer

Deelnemers konden bij inschrijving een vrijwillige bijdrage doen voor het officiële goede doel van de Groet uit Schoorl Run: het Staatsbosbeheer. Totaal werd maar liefst een bedrag van € 7.500,- opgehaald. Staatsbosbeheer kan met dit prachtige bedrag de recreatieve voorzieningen in de Schoorlse Duinen duurzaam opknappen en onderhouden.

Editie 2025

Er zijn niet veel plekken in Nederland met een mooier parcours dan in het schitterende duingebied van Schoorl. Sportorganisatie Le Champion kijkt terug op een zeer geslaagde editie. Volgend jaar vindt de Groet uit Schoorl Run plaats op 9 februari 2025. De inschrijving opent in september later dit jaar.