EGMOND AAN ZEE - Het eerste grote loopevenement van het nieuwe jaar, de NN Egmond Halve Marathon, werd gewonnen door Soufiane Bouchikhi. De Belg zegevierde in een winderig Egmond aan Zee in een tijd van 1.07.33. Nienke Brinkman maakte vandaag haar favorietenrol waar. Ze legde de uitdagende halve marathon over het strand en door de duinen als snelste af in 1.18.24. Tom Hendrikse noteerde de tijd voor beste Nederlander bij de mannen (1.08.19).


Belgische winnaar

De strijd om de ereplaatsen werd dit jaar uitgevochten onder redelijk milde weersomstandigheden. De wedstrijd ging van start met droog zonnig weer, het was vooral de wind die een hoofdrol speelde in het eerste deel van de wedstrijd. De tegenwind op een zwaar strand resulteerde in een zeer grote kopgroep en een tactisch spel voor de beste positie in de groep. De wedstrijd begon pas echt nadat in Castricum aan Zee het strand werd verlaten. Khalid Choukoud weet als eerste kort te versnellen op de smalle duinpaden, maar al snel neemt Soufiane Bouchikhi de koppositie over. Vanaf dat moment ging de turbo aan en liep hij solo richting de finish. Bouchikhi na zijn overwinning: "Dit voelt super, de tijd telt niet vandaag. Het was heel zwaar op het strand, we liepen echt heel traag, maar op de terugweg kon ik in mijn eigen tempo de wedstrijd hard maken". Khalid Choukoud eindigde na Tom Hendrikse 1 seconde later op de derde plaats in 1.08.20. Na afloop was hij teleurgesteld, maar realistisch over de einduitslag: "Ik wilde vandaag heel graag winnen, maar Soufiane was gewoon beter vandaag. Hij is de verdiende winnaar". Björn Koreman was na afloop wel tevreden over zijn vierde plaats: "Mijn benen voelden super goed en ik had de hele wedstrijd genoeg energie over om te blijven pushen. Misschien had er wel meer in gezeten, maar dit is in mijn beste klassering tot nu toe in Egmond".

Succesvol debuut Brinkman

De laatste keer dat er bij de winterklassieker een Nederlandse dame op het hoogste schavot stond, was in 1999 (Irma Heeren). Met hardloopfenomeen Nienke Brinkman aan de start waren dan ook alle ogen op haar gericht. Ze liep vandaag haar eigen wedstrijd en liet zich niet van haar stuk brengen door Andrea Deelstra, die na de eerste kilometers op het strand al de koppositie pakte. Ook Anne Luijten waagde de gok en liep een aantal kilometers op de tweede positie. Brinkman had haar energie gespaard voor de terugweg en dat bleek uiteindelijk de beste strategie, na 17 km haalde ze de twee dames met gemak in. De debutante in Egmond was na afloop erg blij met haar eerste plek: "Ik had dit niet verwacht, maar ik had vandaag wel echt de vechterslust om voor de overwinning te gaan". Jill Holterman kon lange tijd met Brinkman meekomen, maar verstapte zich heel ongelukkig rond het 16 km-punt en moest helaas uitstappen. Deelstra finishte als tweede in 1.19.42 en Jennifer Gulikers pakte de positie van derde Nederlandse vrouw in 1.20.47.

Publiek in groten getale langs het parcours

In totaal genoten 15.000 deelnemers van de schitterende kilometers over het strand en door de duinen van Egmond aan Zee. Het goede weer zorgde er voor dat het publiek in groten getale langs de kant de lopers stond aan te moedigen. Le Champion kijkt met een zeer goed gevoel terug op deze prachtige editie. Volgend jaar vindt de NN Egmond Halve Marathon plaats op zondag 14 januari 2024.