BERGEN - Wekelijks begeleidt de beweegcoach van stichting Sport-Z een aantal groepjes senioren met (beginnende) dementie bij een wandelactiviteit. De deelnemers worden bij dit programma Stap voor Stap thuis opgehaald en starten de wandeling vanaf een locatie nabij het duingebied van Bergen, Egmond of Schoorl. Na een wandeling van ongeveer een uur drinkt men samen wat en worden de wandelaars weer thuisgebracht. Het project, wat in december van start ging, is nu al een groot succes wat blijkt uit de vele aanmeldingen.


Voldoende bewegen is belangrijk, zeker ook als je dementie hebt. Je kunt er dementie niet mee stoppen, maar je kunt het wel vertragen. Het denkvermogen, onrust, passiviteit en betere doorbloeding worden positief beïnvloed. Dankzij dit programma kan bovendien de mantelzorger even tijd voor zichzelf nemen. Het zorgen voor een naaste met (beginnende) dementie vraagt veel van de mantelzorger. Dankzij een goede samenwerking en het netwerk van de maatschappelijk sportregisseur van de gemeente Bergen, weten velen de weg naar het nieuwe aanbod te vinden.

De wandelingen vinden plaats op een vaste dag en tijd in de week, er wordt in verschillende groepjes gewandeld met maximaal 3 personen per groep. Stap voor Stap is een project van de maatschappelijk sportregisseur van Sport-Z Lavinia Bijl, zij is te bereiken via L.Bijl@sport-z.org of 06-43234035.