ALKMAAR – Met Dax Donders en Jesper de Jong stonden er afgelopen donderdagmiddag twee gespannen mannen op het centercourt van T.C. Alkmaar. In de tweede ronde van de ITF World Tour bleef De Jong die spanning de baas; 0-2.

Qua spanning hadden de tennissers iets gemeen, maar verder waren Dax Donders en De Jong niet te vergelijken. Waar Donders via een wildcard het hoofdtoernooi had bereikt en het voor hem een thuiswedstrijd is, daar hoefde de Hoofddorpse De Jong dankzij zijn ranking geen kwalificaties te spelen.

Dat zijn tegenstander uit de buurt komt bezorgde De Jong extra druk. ‘Deze partij was heel moeilijk om te spelen. Hij had niks te verliezen en ik kan alleen maar verliezen. Ik was echt nerveus, maar dat hoort er ook bij’, stelde de man uit Hoofddorp.

Vertrouwen
Ook qua spel waren beiden andere types. ‘Jesper is een andere speler. Ik moest wennen aan zijn tempo’, zei Dax Donders, die geen goed gevoel overhield aan de partij. ‘Tot 3-3 in de eerste set ging het prima. De service ging redelijk. Jesper won de set en daarna zat ik in de tweede set in de problemen. Ik had geen vertrouwen in mijn slagen.’

Meerdere keren waren de servicebeurten van Donders niet zoals gehoopt, wat de nodige frustratie opleverde bij de man uit Bergen. ‘Ik heb een ronde gewonnen en dan moet je meer vertrouwen krijgen, maar ik was gespannen’, verklaarde hij. Waar set 1 met 4-6 nog lang spannend bleef, leek de tweede set snel beslist. Na 1-4 wist Donders zich terug te knokken tot 3-4. ‘Maar toen stond ik nog steeds voor dus echt gestrest was ik niet’, aldus De Jong, die het karwei vervolgens afmaakte door met 3-6 te winnen. Voor hem wacht een confrontatie met Igor Sijsling. ‘Vroeger raapte ik op het ABN Amro toernooi in Rotterdam de ballen bij zijn wedstrijden, nu sta ik tegenover hem.’

Favorieten
Voor Jesper de Jong wacht er nu dus een confrontatie met Igor Sijsling, de 31-jarige die Michiel de Krom afgelopen woensdag versloeg. Sijsling is één van de deelnemers die de favorietenrol waar maakte. Net zoals de Italiaanse Enrico Dalla Valle, de eerst geplaatste speler.

Bij het damesenkelspel won titelverdedigster Marina Yudanov van in een anderhalf durende partij van Michaela Bayerlová. De als eerst geplaatste Nika Kukharchuk (487e op de WTA ranking) moest buigen voor Emily Arbuthnott, die 300 plekken lager stond op de WTA ranking.

Halve finale
In het dubbelspel nadert men de ontknoping. Voor Dax Donders werd het wederom een teleurstelling. Samen met Igor Straatsma verloor de man uit Bergen van Yanais Laurent/Niels Lootsma. Bij de dames zijn het Eva Vedder en Stephanie Judith Visscher die de Nederlandse eer hoog moeten zien te houden. Het is het enige Nederlandse duo dat na de kwartfinales nog in de race is voor de winst.