ALKMAAR - Zeevogels heeft zich zaterdagavond definitief veilig gespeeld na een ruime overwinning in de derby bij Alcmaria Victrix.

'Deze zag ik niet aankomen', sprak Alcmaria-aanvoerder Pieter Kraakman na afloop. 'Wij hadden ook nergens recht op want we hebben niets gecreëerd, maar om zo onderuit te gaan'. De verdediger was zelf ook niet al te gelukkig want hoewel er zoals gezegd nauwelijks kansen waren had de aanvoerder na elf minuten wel in eigen doel geschoten. De 0-1 bleef lang staan en nadat Kraakman twintig minuten voor tijd gewisseld werd omdat trainer Arjan Huisman risico wilde nemen zag hij met lede ogen dat zijn ploeg nog drie goals om de oren kreeg.

Zoals gezegd gebeurde er in de eerste helft bitter weinig behoudens het eigen doelpunt van Kraakman die ontstond na dat hij een voorzet vanaf rechts verkeerd raakte. De prima leidende scheidsrechter Uijtewaal liet viel toe in de derby, waardoor het soms stevig aan toe ging, maar kansen werden er nauwelijks verschaft. Vlak na de rust was de beste mogelijkheid voor de thuisploeg een kopbal van Djoi de Vries die een voorzet van Floor net naast mikte.

Het breekpunt in de wedstrijd was de tweede Zeevogels-goal pal nadat trainer Huisman één op één was gaan spelen. Volgens de grensrechter van Alcmaria Victrix ging er buitenspel aan vooraf, maar arbiter Uijtewaal negeerde dit en keurde de goal van Huib Sprenkeling goed, om vervolgens zijn assistent langs de lijn even later ook nog weg te sturen na aanhoudend commentaar. De thuisploeg was geknakt en de Egmonders mochten in de laatste tien minuten nog tweemaal scoren alvorens Dimaggio Senchi vanaf elf meter de eer mocht redden.

Trainer Dennis Kanne van Zeevogels vond de zege hoewel wat geflatteerd wel terecht. 'Na de 0-1 hebben wij de wedstrijd gecontroleerd en niets meer weg gegeven. De uitslag valt misschien wat hoog uit, maar je moet ze altijd nog maar maken en dat hebben wij uitstekend gedaan.' Zijn collega Arjan Huisman was uiteraard een stuk minder content. 'Ik heb geprobeerd om bij 0-1 risico te nemen en dat pakte verkeerd uit, mede door die buitenspelgoal. We hebben zelf ook nauwelijks iets gecreëerd, maar we hadden deze niet hoeven te verliezen. We zijn de vierde plaats nu even kwijt, maar hebben het nog steeds in eigen hand. Volgende week gaan we op bezoek bij WSV '30, de huidige nummer vier, en daar moeten we het dan maar weer laten zien.'

Alcmaria Victrix - Zeevogels 1-4 (0-1)
11. Kraakman (e.d) 0-1
74. Sprenkeling 0-2