BERGEN - In deze tijd van het jaar klinken op veel plekken weer de klanken van de bekende Matthäus Passion. Dit klassieke oratorium vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus. Het duurt ruim drie uur. Wie een kortere versie wil, kan de Collectae Passionis in de Ruïnekerk van Bergen bezoeken op zaterdagavond 30 maart om 20.00 uur. Sopraan Tess Marique zingt verschillende aria’s terwijl Erik Jan Tillema het paasverhaal vertelt. Deze unieke voorstelling duurt ongeveer een uur.

Deze voorstelling is bijzonder omdat het klassieke muziek en verhaal combineert. Bezoekers hebben op deze manier een complete passie-ervaring, in slechts één uur tijd.

De Matthäus Passion van Bach is het bekendste passiestuk, maar is niet het enige oratorium dat het lijdens- en sterfverhaal van Jezus vertelt. Tijdens de Collectae Passionis (Latijn voor: verzamelde passiespelen) zingt sopraan Tess Marique aria’s uit onder meer de Matthäus, maar ook uit de Johannes Passie van Bach en de Messiah van Handel. Tussen de aria’s door vertelt Erik Jan Tillema op pakkende wijze de episodes uit de laatste dagen van het leven van Jezus. Pianiste Annelies Komen zorgt voor de muzikale begeleiding.

De Collectae Passionis in de Ruïnekerk van Bergen begint om 20.00 uur. Tickets kosten € 10,00. Reserveren kan via passionis@kerkinbergen.nl

De passie-optredens in de periode voor Pasen zijn zeer populair in Nederland. De bijna drie uur durende Matthäus trekt altijd volle zalen en daarin worden wereldberoemde aria’s gezongen over de laatste uren van het leven van Jezus zoals dat verteld wordt in het bijbelse evangelie volgens Matteüs.

Tess Marique (1995) groeide op in Schagen en studeerde in 2018 af aan het HKU Utrechts Conservatorium bij Dobrinka Yankova, in de richting Klassiek Zang. Zij zong onder andere de Johannes Passion en Hohe Messe van Bach, Gloria in D van Vivaldi, Messe in Es-dur van Schubert, diverse cantates van Telemann en Bach en vele andere oratoriumwerken in concertzalen en kerken in Nederland.

Erik Jan Tillema (1983) is religiewetenschapper. Hij werkt als voorganger van de protestantse gemeente Zijpe en organiseert uiteenlopende activiteiten voor Zinvol Zijpe. Daarnaast is hij actief als theatermaker en schrijver.

Annelies Komen was zeven jaar toen ze begon met pianoles. Zij is klassiek opgeleid en naast haar werk als pianodocente begeleidt zij meerdere koren, solisten en instrumentalisten. Al 38 jaar is ze de begeleidend pianiste van Toonkunstkoor Alkmaar.

Collectae Passionis vindt plaats op zaterdag 30 maart, om 20.00 uur in de Ruïnekerk van Bergen. Meer informatie is te vinden op kerkinbergen.nl.