BERGEN AAN ZEE - Vandaag start de kaartverkoop voor de grootse opera- en muziektheatervoorstelling Kaapdiegoeiekoop. Van 25 mei t/m 5 juni is bij Strandpaal 32 in Bergen aan Zee deze unieke voorstelling te zien tijdens Karavaan Festival. Met surreële beelden, ingenieuze decors, zang, dans, percussie, spel en spoken word, nemen 18 spelers je mee op een woeste zeereis waarbij de bulderende zee onverbiddelijk het laatste woord heeft. Midden op het weidse strand met aan de ene kant de Noordzee en aan de andere kant de prachtige duinen van Bergen aan Zee, liggen 200 olievaten, containers en waterkanonnen op je te wachten!

Kaapdiegoeiekoop bezingt wervelend en woest, in een indrukwekkend decor, het kapitalistisch monster dat de Westerse mens creëerde en het einde van een tijdperk waarin zij nog schaamteloos tevreden kon zijn. Op 26 mei (Hemelvaart) is de landelijke première. Kaapdiegoeiekoop is de openingsvoorstelling van Karavaan Festival. Na Karavaan reist de voorstelling alleen nog naar Oerol. Meer informatie en tickets: karavaan.nl

Het verhaal
Een reusachtige olietanker op volle zee. Aan boord een lucratieve lading: vervuilde olie, bestemd voor de Afrikaanse markt en een kapitein met een schoon geweten. Want geld is tenslotte geld. Wanneer de kapitein het voor hem onthutsende bericht bereikt dat zijn vrouw hun kindje verwacht, krijgen de toekomst en het welzijn van de aarde opeens een heel ander belang. In conflict met zijn gemoed stuurt hij aan op een onbewoond eiland om tot bezinning te komen, maar zijn schip loopt op de klippen en breekt doormidden. De kapitein spoelt aan, alleen en aan zijn lot overgelaten door zijn opdrachtgevers die hun handen toch al van hem aftrokken. Op het eiland wordt hij bezocht door waanideeën. Zijn demonen, zijn geliefden, de CEO's en activisten, de olietankers en de filerijders. In een hallucinerende trip wordt hij overspoeld door het besef dat je verantwoordelijkheid eindeloos door kan schuiven naar een ander, zolang geld en gemak het winnen van moraal. Tussen de brokstukken staat de kapitein uiteindelijk voor de onmogelijke vraag: trotseert hij de zee om zijn weg naar huis te vinden? Of kan hij beter met de weglekkende, stinkende olie in de golven verdwijnen?

Vier gerenommeerde gezelschappen bundelen de krachten
Kaapdiegoeiekoop is een coproductie van Silbersee en Gouden Haas en zij werken hierin samen met Slagwerk Den Haag en Consensus Vocalis.Het libretto van Kaapdiegoeiekoop is geschreven door Jibbe Willems in een Neder-Koloniale mengvorm van talen die gesproken worden in voormalige Nederlandse koloniën. Papiaments, Sranantongo en Zuid-Afrikaans en hier en daar wat Indonesisch. De opera vormt, na Dijkdrift en Aardappelvreters, die beiden ook bij Karavaan te zien waren, de finale van het oeroperadrieluik Eilanden. Frank Wienk (Binkbeats) componeerde de intrigerende muziek, waarin hij de natuurelementen van het strand – de geluiden van wind, water en vogels – en het staal van het schip onherroepelijk laat spreken. Het geheel wordt vertolkt door een cast van multiperformers van onder meer samenwerkingspartners Slagwerk Den Haag en Consensus Vocalis die met zang, muziek, percussie, dans en spoken word deze strandopera tot leven brengen.

Credits
van: Silbersee en Gouden Haas ism Slagwerk Den Haag en Consensus Vocalis
Artistieke leiding: Romain Bischoff & Gienke Deuten
Regie: Gienke Deuten
Muzikale leiding: Romain Bischoff
Libretto: Jibbe Willems
Compositie: Frank Wienk (Binkbeats)
Performers: Björk Níelsdóttir, Brechtje Kat, Carl Refos, Fanny Alofs, Florian Slangen, Guus van der Steen, Yung-Tuan Ku
Slagwerk Den Haag: Baue Kunstmanen, Pepe Garcia, Vitaly Medvedev
Consensus Vocalis: Arjan Lienaerts, Berber Vis, Ferando Linares Correa, Jennifer van der Hart, Lette Vos, Lodewijk Meeuwsen, Machteld van de Putte, Tom Jansen
Decorontwerp en uitvoering: Douwe Hibma
Geluidsontwerp en -techniek: Maurits Thiel
Kostuumontwerp: Arjen de Leeuw
Bewegingscoaching: Juliette van Ingen
Regieassistentie: Esmee de Boer