BERGEN AAN ZEE - Op deze herdenkingsdag zal Niki Jacobs de liederen van Theodorakis' Mauthausen Cyclus vertolken. Vorig jaar op 4 mei in het Vredeskerkje maakte zij grote indruk met de paar liederen die zij toen zong. Nu zal zij de gehele cyclus zingen. Ze begeleidt zichzelf op gitaar en wordt muzikaal ondersteund door Emile Visser op cello en Jan Pieter Cramer van den Boogaart op accordeon.

Mikis Theodorakis (1925) is een belangrijke Griekse componist uit de twintigste eeuw. Hij was verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog en toen Griekenland een fascistisch regime had. Een verblijf in een concentratiekamp werd omgezet in ballingschap, dankzij de inspanningen van mensen als Leonard Bernstein, Dmitri Sjostakovitsj, Arthur Miller en Harry Belafonte.

In de jaren zestig zette Theodorakis teksten van Iakovos Kambanellis op muziek. De teksten waren afkomstig uit Kambanellis’ memoires over zijn gevangenschap in het concentratiekamp Mauthausen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ontroerende en klassiek geworden liederen zijn gezongen door de beroemde Griekse zangeres Maria Farantouri. In Nederland heeft Liesbeth List deze geschiedenis vertolkt, met prachtig vertaalde teksten van Lennaert Nijgh. Nu is dan de beurt aan Niki Jacobs.

Toegang €12,50; Vrienden van het Vredeskerkje €10,00
Reserveren en info: kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06 50584308.
Kaarten vanaf 19 april ook in de winkel van de Eerste Bergensche Boekhandel en half uur voor aanvang concert aan de zaal zolang de voorraad strekt.