EGMOND/ALKMAAR/BERGEN - Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 25 mei 2024 is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden de bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

Bunkermuseum Jansje Schong in Egmond aan Zee vertelt meer over de lokale oorlogsgeschiedenis. In Alkmaar is de Telefoonbunker R616 geopend en in Bergen nemen bezoekers een kijkje op het voormalig vliegveld bij Museum Vliegveld Bergen.

Uniek dit jaar is de eerste openstelling van het Bunkercomplex aan de Hoeverweg. Het complex, in de oorlog gebouwd als zuidelijke verdediging van vliegveld Bergen was nooit eerder te bezoeken. Maar met de inzet van vrijwilligers is deze nu eenmalig toegankelijk voor publiek!

Atlantikwall

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio's. Vele bewoners waren gedwongen te evacueren voor de aanleg van Atlantikwall. Huizen en goederen werden in beslag genomen en op bevel van de bezettende macht werden ruim 170 gebouwen in Egmond gesloopt. Tussen 1940 en 1945 was Alkmaar voor de Duitse bezetter een belangrijke plek in Noord-Holland. De stad was een knooppunt van telefoonlijnen en diende als tweedelijns verdediging, voor het geval er een geallieerde landing plaats zou vinden aan de kust.

Bunkerdag in Egmond, Bergen en Alkmaar

In de duinen bij Boulevard Noord in Egmond aan Zee is in een voormalig Duitse munitiebunker Bunkermuseum Jansje Schong open voor publiek. Hier maak je kennis met het oorlogsverleden van Egmond aan Zee en hoor je waarom het museum naar Jansje Schong is vernoemd. Speciaal voor Bunkerdag wordt er een extra woonbunker geopend waar aandacht is voor het leven van de Egmondse bewoners tijdens de oorlog.

In Bergen kunnen bezoekers het museum over voormalig vliegveld Bergen bezoeken. Het militaire vliegveld is in 1939 gebouwd voor de naderende oorlog. Na de overname door de Duitsers werd er door de Wehrmacht een groot aantal lichte bunkers gebouwd. Het museum bevindt zich in een bunker die voor communicatie door de Luftwaffe is gebruikt. Diverse objecten en vertellen uitgebreid het verhaal van vliegveld Bergen.

Onderdeel van de verdediging van vliegveld Bergen was het bunkercomplex aan de Hoeverweg. Dit jaar zijn vijf van de dertien overgebleven bunkers voor het eerst te bezoeken voor publiek. Het complex wordt tijdens Bunkerdag bewoond door een groen re-enactors, die zullen uitbeelden hoe het leven in oorlogstijd eruit heeft gezien. In een van de bunkers is ook een kleine foto-expositie te zien.

In Alkmaar gaat telefoonbunker R616 open tijdens Bunkerdag. Binnen konden zes soldaten verblijven. Vrijwilligers van het Bunkermuseum Alkmaar vertellen er meer over. Rond deze bunker zullen twee voertuigen geëxposeerd worden van de Collection ‘39-45 uit Winkel. Deze collectie betreft een GMC vrachtwagen een een Willys jeep.

Bunkerdag landelijk

Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten.
Kijk op www.bunkerdag.nl voor het hele programma. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.