BERGEN AAN ZEE - 'Reis door het Nederlands' voert je in vijf luistermiddagen mee door het Fries en Stellingwerfs, het Sranantongo en Sarnami, het Arabisch van Tunesië en Irak, Gebarentaal en Spoken Word en eindigt in het Hollands van de Westfriezen, Volendammers en Derpers.


Startpunt van de reis is de 'Eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie' 100 gedichten uit het Koninkrijk van 1945 tot nu, samengesteld door Tsead Bruinja. Waarvoor Bruinja de gedichten rijkdom van in Nederland gesproken talen, dialecten en varianten van het Nederlands heeft verkend en samengebracht.

Zondag 23 April | Fries en Stellingwerfs

'Reis door het Nederlands' start op zondag 23 april in het Fries en Stellingwerfs met voormalig dichter des vaderlands Tsead Bruinja, muzikant Zea en Stellingwerver dichter Johan Veenstra.

Zondag 7 mei Mei | Sranantongo en Sarnami

Raj Mohan zingt gedichten in het Sarnami en Kenneth Herdigein brengt zijn voorstelling 'Mei en de vuilnismannen van de ziel'. Een poëtische solovoorstelling rond de Mei van Gorter waarin Kenneth een ode brengt aan de mensen die zijn liefde voor taal hebben aangewakkerd en een relatie legt tussen de Nederlandse Tachtigers en Surinaamse Vijftigers.

Zondag 18 Juni | Arabisch

In Juni vieren we het Arabisch uit de polder met gedichten van de Tunesisch-Nederlandse dichter Lamia Makaddam, muziek van Maya Link en de Iraaks-Nederlandse dichter Mowaffk Al-Sawad.

Zondag 3 September | Gebarentaal en Spoken Word

Na de zomerstop gaan we op zondag 3 september verder met Signed- en Spoken Word van gebarentaal dichters van het collectief ' Kitchens Light', waaronder Sam Onclin en spoken word performances van Elten Kiene en Amara van der Elst.

Zondag 8 Oktober | Westfries, Volendams en Derreps

In oktober sluiten we de serie luistermiddagen af met gedichten in het Hollands van de Westfriezen, Volendammers en Derpers. Met onder anderen Volendammer dichter en taalkundige Sijmen Tol en Dichter van Medemblik -tevens ambassadeur van het Westfries- Martine Meester.

'Reis door het Nederlands' is een coproductie van Vrienden van het Vredeskerkje en Mediaridders en wordt financieel ondersteund door de gemeente Bergen en het Taqa Cultuurfonds.

Informatie en kaartverkoop: reisdoorhetnederlands.nl