BERGEN - Het is 40 jaar geleden dat Rondje Bergen, toen nog de Halve Marathon van Bergen, het levenslicht zag. Hoewel het midden in de zomer was, waren de weersomstandigheden verre van zomers. Zo’n 550 deelnemers verschenen aan de start voor de verschillende afstanden.

Er was een trimloop van 5 km, een kwart- en een halve marathon. Trekpleister was toen zeker Marja Wokke, internationaal atlete, en op dat moment wereldrecordhoudster op de halve marathon. Ze had haar sporen in binnen- en buitenland al ruimschoots verdiend en veroverde in haar geboortedorp de eerste plaats op de halve marathon. Bij de heren was deze plek voor Hans Biesboer, die destijds deel uitmaakte van de kernploeg langlaufen en de loopjes gebruikte als voorbereiding op het skiseizoen.De Halve van Bergen is inmiddels Rondje Bergen geworden.

De zomer is verruild voor het najaar, namelijk de eerste zondag van oktober. Een van de redenen was dat de oorspronkelijk dag de derde zaterdag in juni was, de dag voor vaderdag en daar was de middenstand niet zo blij mee. Het aantal deelnemers is verviervoudigd en waar het parcours vroeger bestond uit 4 rondes van 5,225 km is er nu een prachtige route door het mooie bos- en duingebied van Bergen.

Wat niet is veranderd, dat ook dit jaar Marja Bak-Wokke weer aan de start zal staan.

Wil je ook meedoen? Inschrijven kan nog: https://www.rondjebergen.nl/index.php/inschrijven/inschrijven-form