SCHOORL - Het Kamermuziek Festival Schoorl staat al sinds 2016 bekend als een uitnodigend, kleinschalig, avontuurlijk festival met jonge topmusici op het podium. Of er dit jaar een lustrumeditie zou komen, was sinds de intelligente lockdown van maart nog maar de vraag. Toen minister-president Rutte op 18 mei aankondigde dat culturele instellingen vanaf 1 juni op aangepaste wijze weer open mogen grepen artistiek leiders Lestari Scholtes en Gwylim Janssens hun kans: op zaterdag 25 en zondag 26 juli klinkt er weer muziek in de prachtige Protestantse Kerk van Schoorl.


Dat het festival niet op zijn gebruikelijke manier kan doorgaan is duidelijk. Maar de kern van het festival blijft duidelijk overeind staan. 'We zijn druk bezig om een goed protocol te ontwikkelen waarbij de veiligheid voor onze musici, bezoekers en medewerkers voorop staat. Tegelijkertijd verliezen we onze artistieke waarde niet: met een gevarieerde, avontuurlijke programmering en jonge topmusici op het podium blijven we een waardevolle toevoeging aan het culturele leven van Schoorl en omgeving', aldus Lestari Scholtes. Het festival biedt drie bijzondere programma's: een ode aan Beethoven die dit jaar zijn 250e verjaardag viert, een romantische salon en een spannend Frans-Turks programma. Elk concert wordt tweemaal herhaald, zodat liefhebbers hun favoriete concert niet hoeven te missen. Met de 1,5 meter-regel worden namelijk niet meer dan 24 bezoekers de kerk in gelaten.

Coronaproof
Dat is niet de enige maatregel die de organisatie van het festival neemt. Gwylim Janssens vertelt: 'We verkopen alleen online kaarten, zodat we van tevoren weten hoeveel mensen er komen en we kunnen navragen of er bezoekers uit één huishouden komen. Zij mogen met twee personen naast elkaar zitten. We hebben voldoende desinfecterend middel ingeslagen en bezoekers krijgen een dag voor aanvang een mail met ons protocol en een gezondheidscheck toegestuurd. Koffie en thee schenken we niet. Met de 45-minuten concerten die we presenteren is dat niet nodig én het is niet veilig. We ervan overtuigd dat het live bijwonen van een concert op topniveau een nog rijkere ervaring wordt dan ooit'.

Scholtes en Janssens staan zelf ook op het podium tijdens het festival, als duo - zij vormen al 18 jaar het Pianoduo Scholtes & Janssens en traden op in zalen als Carnegie Hall (VS) en Kioi Hall (Japan) -, maar ook met hun muzikale vrienden en collega's Eduardo Paredes Crespo (viool) en Leonard Besseling (cello). Daarnaast onderzoekt het festival of zij in de ochtenden van het festival korte concerten kunnen geven in tehuizen uit de omgeving. 'We willen ook mensen die niet de kans hebben om ons te bezoeken weer het live ervaren van muziek meegeven. Deze concerten krijgen ze van ons cadeau', zegt Janssens.

En wat als de overheid zijn versoepelingen weer intrekt? Scholtes: 'We blijven creatief. Streamen is een optie, of misschien gaan we wel verschillende kleine privéconcerten geven. Een kort concert van twee musici voor een gezin of een stel. Maar daar gaan we niet vanuit. Voorlopig staan we volop in de startblokken voor onze 5e editie van het Kamermuziek Festival Schoorl!'


Kamermuziek Festival Schoorl

zaterdag 25 en zondag 26 juli 2020

Protestantse Kerk, Duinweg 5, Schoorl

Meer informatie en kaarten: www.kamermuziekschoorl.nl